Pakkende teksten

Hoe schrijf ik een goede tekst?

Heb je je klanten iets te vertellen, maar krijg je de woorden niet op papier? Geen paniek. Om goed van start te gaan, heb ik wat tips voor je.

Spreek je je (potentiƫle) klant aan met u of je/jij? Dit hangt af van de doelgroep, het doel en je eigen onderneming. Tekstbureau in je web kiest bewust voor je. We zijn een jong, vlot bedrijf en je past ons beter. Wat past bij jou?

Bedenk dit bij het maken van een keuze:

  1. Maak een keuze!
  2. Wees consequent. Of u of je, gebruik ze nooit door elkaar.
  3. Iemand stoort zich niet snel aan 'u'. Het gebruik van 'je' ligt gevoeliger. We hebben tenslotte niet met iedereen geknikkerd.

Dit geldt ook voor het schrijven, helaas. Of eigenlijk meer voor het lezen. Lezers hebben weinig tijd voor jouw boodschap. Bovendien is de kans groot dat je lezer niet graag leest. Houd het dus kort en krachtig.

Als je met een belangrijke tekst of boodschap bezig bent, gun jezelf dan de tijd om het even opzij te leggen. De kans is groot dat je een uurtje later nog onzorgvuldigheden uit de tekst haalt. 

Vanuit je kennis ben je snel geneigd vaktermen te gebruiken. Logisch, voor jou is het gesneden koek. Maar hoe is dat voor de lezer? Probeer vaktaal zoveel mogelijk te voorkomen, zodat iedereen de tekst begrijpt.

Lees de tekst na het schrijven nog eens door en schakel daarbij je kennis even uit. Stel je deze vraag: begrijpt elke leek wat ik hier wil vertellen? En combineer deze tip gerust met de tip hierboven.

Twijfel je over een tekst? Vraag een klant gewoon eens wat zij of hij er van vindt. Vaak zijn er wel klanten waarmee de relatie zo goed is, dat dit prima kan. En natuurlijk kun je het ook altijd vragen aan in je web.

Taalfouten komen geregeld voor. Veel fouten zijn eenvoudig te voorkomen met spelling- en grammaticacontrole in de meeste tekstverwerkingsprogramma's. Twijfel je? Neem dan contact op.

Als Tekstbureau in je web een grappige of verwarrende taalfout tegenkomt, dan plaatsen wij die op onze weblog. Bekijk hier de leuke taalfouten die we in het dagelijks leven tegen het lijf lopen. Leuk en leerzaam!

Waar kan ik je mee helpen?

Denk je nu; leuk die tips, maar het lukt me nog steeds niet. Dan help ik je graag met het schrijven van bijvoorbeeld:
- Een goede zakelijke brief
- Een spetterende tekst voor een goede aanbieding
- Advertentieteksten
- Teksten voor een brochure of folder
- Teksten voor je website
- Artikelen voor je nieuwsbrief

Hulp nodig? Laat me dan even weten hoe ik contact met je op kan nemen, en hoe ik kan je kan helpen.

Leuk! Waar kan ik je mee helpen? Vul dit formulier in en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.